New Member
Posts: 7
Registered: ‎05-14-2018

How to make eth5/SFP a switch port on EdgeRouter X SFP v1.9.7?

[ Edited ]

Having trouble setting up SFP port on ER X SFP v1.7.1.

I have "checked" eth5 under dashbord / switch0 / config. Status shows connected but DHCP hasn't given the device an IP.  Any suggestions?

 

Here's the sfp I'm using.

 

IMG_20180514_203552.jpg

SuperUser
Posts: 20,402
Registered: ‎09-17-2013
Kudos: 5138
Solutions: 1458

Re: How to make eth5/SFP a switch port on EdgeRouter X SFP v1.9.7?

If you're using the GUI, just check the box next to 'eth5' on the switch0 config.  Don't even need the SFP inserted, IIRC.

 

Not sure if the module you've posted a picture of is supported though (there is a list on the forums somewhere - but on mobile right now, so I can't dig it up for you).

New Member
Posts: 7
Registered: ‎05-14-2018

Re: How to make eth5/SFP a switch port on EdgeRouter X SFP v1.9.7?

Thanks for the suggestion.....I did "check" eth5 checlbox in the GUI.

 

Here's the list of compatible SFP's:

https://help.ubnt.com/hc/en-us/articles/212561258-UniFi-Which-SFPs-can-I-use-with-UniFi-switch-

Mine's not on it,

 

The one I purchased is marked and advertised as "for Ubiquiti", so I thought it would work.   Strangely, it does show connected.

 

Thanks!

Established Member
Posts: 1,907
Registered: ‎03-02-2016
Kudos: 465
Solutions: 146

Re: How to make eth5/SFP a switch port on EdgeRouter X SFP v1.9.7?

So take it off the switch, assign it an IP address in a different subnet, plug something into it, and see if you can access the rest of the network.
New Member
Posts: 11
Registered: ‎12-02-2017
Kudos: 2

Re: How to make eth5/SFP a switch port on EdgeRouter X SFP v1.9.7?

Random suggestions ... 

In the dashboard do you get a green light in the top row for eth5?

Device on the other end of the wire can do gigabit?

You've pushed the plug in far enough to get a "click" (the boot stopped that from happening when I first did this, but I still got a green light)

 

In the CLI, run "show configuration" and check under "Interfaces" - should look like this?
ethernet eth5 {
  duplex auto
  speed auto
}

and further down, under "switch switch0 {" should have at least the eth5 entry?

switch-port {
  interface eth1 {
  }
  interface eth2 {
  }
  interface eth3 {
  }
  interface eth4 {
  }
  interface eth5 {
  }

}

 

 

Any VLANs configured? I think that will mess with stuff unless you make additional config changes.

 

I've got essentially the same configuration as you working fine - the only difference is a Ubiquiti branded SFP module, but it's marked 10/100/1000M SFP-T RJ45 100m, same as yours - so I don't think that's a point of difference.

 

New Member
Posts: 7
Registered: ‎05-14-2018

Re: How to make eth5/SFP a switch port on EdgeRouter X SFP v1.9.7?

Thank you for the suggestions.  I will try them this afternoon and report back.

 

I appreciate the help.

New Member
Posts: 7
Registered: ‎05-14-2018

Re: How to make eth5/SFP a switch port on EdgeRouter X SFP v1.9.7?

[ Edited ]

Update:   

 

No VLANs.

 

Status is green:

Capture.PNG

 

Here's what I see for configuration:

Capture2.PNG

 

And I have eht5 under switch 0:

 

Capture3.PNG

 

What do you make of this?

 

Member
Posts: 280
Registered: ‎10-29-2015
Kudos: 179
Solutions: 2

Re: How to make eth5/SFP a switch port on EdgeRouter X SFP v1.9.7?

I've never seen an optical link run at half-duplex, so I wonder what's up there.

 

Not an ER-X switchport problem, but more likely inter-SFP compatibility with the other device... I doubt this is a Ubiquiti problem.

New Member
Posts: 7
Registered: ‎05-14-2018

Re: How to make eth5/SFP a switch port on EdgeRouter X SFP v1.9.7?

It's RJ45.  I'm sorry.  Should've mentioned that explicitly.

 

But I'm with you.  I doubt this is a Ubiquiti problem.  I'll order one of their branded SFPs.  I've already spent to much of my and others time on this.

 

I do appreciate this forum though..

 

Thanks.

Member
Posts: 160
Registered: ‎07-26-2017
Kudos: 42
Solutions: 4

Re: How to make eth5/SFP a switch port on EdgeRouter X SFP v1.9.7?

Note the SFP port can only do 1000Mbps even if the SFP can do other speeds.

SuperUser
Posts: 14,509
Registered: ‎12-08-2008
Kudos: 11289
Solutions: 693
Contributions: 1

Re: How to make eth5/SFP a switch port on EdgeRouter X SFP v1.9.7?

Different vendors' copper SFP modules are quite hit-and-miss, which is a good reason to get them direct from UBNT.   I have tried a lot of different vendors' modules, both optical and copper, and I now generally just get UBNT units - makes things easier and they just work...

Jim

" How can anyone trust Scientists? If new evidence comes along, they change their minds! " Politician's joke (sort of...)
"Humans are allergic to change..They love to say, ‘We’ve always done it this way.’ I try to fight that. "Admiral Grace Hopper, USN, Computer Scientist
"It's not Rocket Science! - Oh wait, Actually it is... "NASA bumper sticker
"Just because you can do something doesn't mean you should."my mantra in the Programming classes I used to teach once upon a time...
Highlighted
Member
Posts: 160
Registered: ‎11-20-2015
Kudos: 42
Solutions: 5

Re: How to make eth5/SFP a switch port on EdgeRouter X SFP v1.9.7?

I'm using these to connect my erx sfp to a unifi switch.  Under $20 for a pair.

 

https://www.amazon.com/gp/product/B01MY5498F/ref=oh_aui_detailpage_o00_s00?ie=UTF8&psc=1

New Member
Posts: 7
Registered: ‎05-14-2018

Re: How to make eth5/SFP a switch port on EdgeRouter X SFP v1.9.7?

Sorry to revive such an old thread but this issue is still unresolved for me.

 

I've installed a proper SFP now:

IMG_20180716_210623.jpg

 

But still having problems. 

 

I can see that it correctly indentified the new SFP:

Capture.JPG

 

But it shows "Link: down"(not connected).  I do have a device connected that was working correctly on another port.   

 

I am baffled.  I do not know what to change.

Established Member
Posts: 853
Registered: ‎06-17-2015
Kudos: 168
Solutions: 50

Re: How to make eth5/SFP a switch port on EdgeRouter X SFP v1.9.7?

It may be router fw related. I recall some SFP issues in the early releases. There have been a ton of fixes (including security patches) since v1.7.1. You might want to try something more current. Perhaps something in 1.10. I'm running 1.10.8 on an ERX-SFP, but with a copper sfp transceiver. Stay away from  to 2.0.x. I don't know of you can go from 1.7 directly to 1.10. Never tried it. 

Member
Posts: 280
Registered: ‎10-29-2015
Kudos: 179
Solutions: 2

Re: How to make eth5/SFP a switch port on EdgeRouter X SFP v1.9.7?

Cage could be fubar, or whatever's at the other end of the link...

Regular Member
Posts: 479
Registered: ‎08-19-2016
Kudos: 167
Solutions: 24

Re: How to make eth5/SFP a switch port on EdgeRouter X SFP v1.9.7?

I also have a copper SFP module working fine in an ERX-SFP. It worked on 1.9.x, and still working on 1.10.8.

 

I had read somewhere in these forums that the multi-speed modules don't work with the ERX-SFP, I purchased this one which is gigabit-only.

 

-- Pete

Established Member
Posts: 853
Registered: ‎06-17-2015
Kudos: 168
Solutions: 50

Re: How to make eth5/SFP a switch port on EdgeRouter X SFP v1.9.7?

@poorman  I think you are right. I missed that completely. 

New Member
Posts: 11
Registered: ‎12-02-2017
Kudos: 2

Re: How to make eth5/SFP a switch port on EdgeRouter X SFP v1.9.7?

[ Edited ]

That same multi-speed module as kps1's works fine in my ERX-SFP. 

Established Member
Posts: 853
Registered: ‎06-17-2015
Kudos: 168
Solutions: 50

Re: How to make eth5/SFP a switch port on EdgeRouter X SFP v1.9.7?

@georgeed  as an FYI what fw are you running on the ERX SFP?

New Member
Posts: 11
Registered: ‎12-02-2017
Kudos: 2

Re: How to make eth5/SFP a switch port on EdgeRouter X SFP v1.9.7?

v1.10.6

I couldn't see any SFP related changes in the changelogs between that and v1.9.7 though.