Reply
New Member
Posts: 8
Registered: ‎01-11-2019

UniFi Router and Switch Throughput Issue

Hello, I have the Verizon FIOS Gigabit Internet Service and I'm noticing throughput issue at my UniFi Switch.  I performed two tests - one at the USG on LAN Port 1, where I noticed about 700 Mbs and one at the UniFi Switch, where my throughput dropped by 200 to 300 Mbs.  What could be causing throughput issues at both the Router and Switch where I'm not getting the full 1000 Mbs at least through the Router and almost to the Switch?

Established Member
Posts: 2,015
Registered: ‎01-29-2015
Kudos: 301
Solutions: 78

Re: UniFi Router and Switch Throughput Issue

Do you have IPS, IDS, or SmartQueues turned on?

New Member
Posts: 8
Registered: ‎01-11-2019

Re: UniFi Router and Switch Throughput Issue

All those settings are either turned off or disabled.

Established Member
Posts: 2,015
Registered: ‎01-29-2015
Kudos: 301
Solutions: 78

Re: UniFi Router and Switch Throughput Issue

[ Edited ]

if you go to devices > USG > Config, is hardware offloading selected?

 

You know you might not be getting your full gigabit from your ISP too, right?

New Member
Posts: 8
Registered: ‎01-11-2019

Re: UniFi Router and Switch Throughput Issue

Yes, all three options are selected.

 

I understand that, but measuring from the USG, i'm getting between 700 and 800 Mbs, but when I measure at the switch, I'm getting around 400 Mbs.  That's a big drop between the Router and Switch.  Also, do you think because I don't have the FIOS Router in-line with the other equipment, that may be the cause?

Established Member
Posts: 2,015
Registered: ‎01-29-2015
Kudos: 301
Solutions: 78

Re: UniFi Router and Switch Throughput Issue

I'm no longer on FiOS, but when I was I eliminated the Actiontec router and had a direct ethernet connection to the ONT. Everything worked great.

 

The only thing I can think of between your USG and switch is a cabling issue. That or you have some VLAN stuff that's slowing it down.

New Member
Posts: 8
Registered: ‎01-11-2019

Re: UniFi Router and Switch Throughput Issue

Currently, my FIOS Router is not in-line with my router or switch.  I do have one VLAN setup for my guest network.

New Member
Posts: 8
Registered: ‎01-11-2019

Re: UniFi Router and Switch Throughput Issue

Current setup = ONT ->USG ->UniFi Switch ->AP AC Pro 1 - 3

Established Member
Posts: 2,015
Registered: ‎01-29-2015
Kudos: 301
Solutions: 78

Re: UniFi Router and Switch Throughput Issue

To be clear, you are seeing the degredation of speed hardwired onto the switch, we are not talking about wifi, right? Wifi is out of the discussion for now?

New Member
Posts: 8
Registered: ‎01-11-2019

Re: UniFi Router and Switch Throughput Issue

Yes, correct, degredation of speed hardwired onto the switch...

New Member
Posts: 8
Registered: ‎01-11-2019

Re: UniFi Router and Switch Throughput Issue

Any other suggestions?

Highlighted
New Member
Posts: 8
Registered: ‎01-11-2019

Re: UniFi Router and Switch Throughput Issue

I noticed what's eating up my bandwidth based on testing - my guest network, which has a VLAN ID of 99.  When the guest network was active, I had speeds around 500 to 600 megs.  When I deleted the guest network, my speed just up to almost 900 megs.  Any reason for this?

Reply