Scheduled maintenance: Community will be offline Monday June 17th, 1:00 AM - 6:00 AM (PT)
Emerging Member
Posts: 84
Registered: ‎07-19-2017
Kudos: 25
Solutions: 1

RP5AC - Link drastically degraded only on one side

[ Edited ]

Hello,

 

We currently have a problem with on of our links. This is a 1.9km link, with clear path and good fresnel zone.

 

The setup is the following on both sides :

 

Rocket Prisme 5AC Gen2

RF Elements SH-TP-5-30

30dBm EIRP

11dBm TX Power

 

When we setup the link, aiming was ok and signal was -62/-62 (+/- 2) on both sides.

 

Now the signal is -62 on CPE side and -88 on AP side. It happened instantly, the link went from OK state to NotOK in a matter of seconds on a random day (approx 3 months after with set it up).

 

What we did :

 

- Update from 8.5.8 to 8.5.12 = nothing

- Invert AP and CPE configuration 1st time = the -88 follows on the AP side

- Invert again = -88 comes back to initial state (follows the AP)

- Invert again = -88 doesn't move, now is on the CPE side

- Invert again = -88 doesn't move, now is on the AP side

- Testing channels = nothing

- Testing different TX Power = nothing

- Testing different channel size = nothing

 

I'd say that our aiming is still correct because the sync didn't change on one side and we would have a very strong attenuation if we didn't aim straigth on the horn.

 

Here is a view of the Wireless page :

 

cdeau.png

 

Thanks Man Happy

Ubiquiti Employee
Posts: 11,657
Registered: ‎04-14-2017
Kudos: 2187
Solutions: 335

Re: RP5AC - Link drastically degraded only on one side

I assume by sync you mean signal. Have you checked the cabling at your local antenna?
Emerging Member
Posts: 84
Registered: ‎07-19-2017
Kudos: 25
Solutions: 1

Re: RP5AC - Link drastically degraded only on one side

Yeah sorry I was talking about signal.

 

We didn't check the cabling. How could this affect the signal ?

 

There's no cable between AP and antenna if you were talking about coaxial cable.

Ubiquiti Employee
Posts: 11,657
Registered: ‎04-14-2017
Kudos: 2187
Solutions: 335

Re: RP5AC - Link drastically degraded only on one side

There is no cable connecting the AP to the antenna?
Emerging Member
Posts: 84
Registered: ‎07-19-2017
Kudos: 25
Solutions: 1

Re: RP5AC - Link drastically degraded only on one side

Nope

 

We use RF Elements symetrical horns with Twistport adapters : https://rfelements.com/products/wireless-broadband/symmetrical-horn-gen2/symmetrical-horn-tp-antenna...

Ubiquiti Employee
Posts: 11,657
Registered: ‎04-14-2017
Kudos: 2187
Solutions: 335

Re: RP5AC - Link drastically degraded only on one side

Ok. Same antenna on both ends, correct?
Emerging Member
Posts: 84
Registered: ‎07-19-2017
Kudos: 25
Solutions: 1

Re: RP5AC - Link drastically degraded only on one side

Yeah, same setup on both ends

Ubiquiti Employee
Posts: 11,657
Registered: ‎04-14-2017
Kudos: 2187
Solutions: 335

Re: RP5AC - Link drastically degraded only on one side

Ok, strange. Any obstructions in the path?
Emerging Member
Posts: 84
Registered: ‎07-19-2017
Kudos: 25
Solutions: 1

Re: RP5AC - Link drastically degraded only on one side

Sorry for the slow answer, I don't recieve all the notifications.

 

We have no obstructions on the link, one side is a water tower (50 m) the other side is a metal pole (10 m)

 

Here you can see the current situation as well as UNMS graph

 

unknown.pngyeuunms.PNG

Ubiquiti Employee
Posts: 12,186
Registered: ‎11-27-2012
Kudos: 3898
Solutions: 797
Contributions: 73

Re: RP5AC - Link drastically degraded only on one side

I would go back to physically inspect both radios and check antenna connections.  (If you haven't already)

UBNT_Alternate_Logo.png
Ubiquiti Networks airMAX Support Team

Check out our ever-evolving Help Center for answers to many common questions!

FREE UBWA Student Guide-Great RF Primer!

Emerging Member
Posts: 84
Registered: ‎07-19-2017
Kudos: 25
Solutions: 1

Re: RP5AC - Link drastically degraded only on one side

Thanks for your answer

 

We didn't check it physically for the moment

 

We did some tests today :

 

- Going back to a frequency around 5200Mhz resolves the issue

 

As for now we only have this problem when runing channel 100+

Ubiquiti Employee
Posts: 12,186
Registered: ‎11-27-2012
Kudos: 3898
Solutions: 797
Contributions: 73

Re: RP5AC - Link drastically degraded only on one side

If changing the frequency helped, did you noticed if someone was already using 5560MHz?

UBNT_Alternate_Logo.png
Ubiquiti Networks airMAX Support Team

Check out our ever-evolving Help Center for answers to many common questions!

FREE UBWA Student Guide-Great RF Primer!

Emerging Member
Posts: 84
Registered: ‎07-19-2017
Kudos: 25
Solutions: 1

Re: RP5AC - Link drastically degraded only on one side

[ Edited ]

We tried not only 5560 but every 20Mhz channel starting from 5500 to 5700 (Whitout using 5600 to 5650 of course)

 

Link is still going strong now but using 5260 (20 Mhz) but I'm pretty sure we're not allowed to use this here in Europe or maybe with a 23dBm EIRP ?

 

aiyeu.PNGyeu3.PNG