Java High CPU usage and will cause https to stop responding


  • N
    Custom Avatar

    Hi,

    Anyone encounter https stop responding and top showing java at 700% with 95% CPU usage.

    After like 1 day the https will not response and i need to reboot the server for the system to resume as normal.

    Here is the screenshot when the system is running without issue.

    top - 20:12:19 up 21:21, 1 user, load average: 2.47, 2.99, 3.21
    Tasks: 168 total, 1 running, 167 sleeping, 0 stopped, 0 zombie
    %Cpu(s): 29.0 us, 0.4 sy, 0.0 ni, 69.6 id, 0.0 wa, 0.0 hi, 1.0 si, 0.0 st
    KiB Mem: 16432336 total, 9793220 used, 6639116 free, 141856 buffers
    KiB Swap: 0 total, 0 used, 0 free. 7830692 cached Mem

    PID USER PR NI VIRT RES SHR S %CPU %MEM TIME+ COMMAND
    1318 root 20 0 6188080 1.351g 22416 S 227.8 8.6 3340:50 java
    1343 root 20 0 64.764g 1.550g 1.493g S 9.9 9.9 155:59.05 mongod
    1 root 20 0 33636 4196 2740 S 0.0 0.0 0:01.58 init
    2 root 20 0 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.01 kthreadd
    3 root 20 0 0 0 0 S 0.0 0.0 0:01.34 ksoftirqd/0
    4 root 20 0 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 kworker/0:0
    5 root 0 -20 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 kworker/0:+
    7 root 20 0 0 0 0 S 0.0 0.0 1:43.22 rcu_sched
    8 root 20 0 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 rcu_bh
    9 root rt 0 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.42 migration/0
    10 root rt 0 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.17 watchdog/0
    11 root rt 0 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.16 watchdog/1
    12 root rt 0 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.43 migration/1
    13 root 20 0 0 0 0 S 0.0 0.0 0:01.43 ksoftirqd/1
    14 root 20 0 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 kworker/1:0
    15 root 0 -20 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 kworker/1:+
    16 root rt 0 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.16 watchdog/2


  • Super Users

    Yes I've experienced that before running Alpha/Beta code.

    On the current version I'm using (5.6.3) I don't see this anymore.


  • N
    Custom Avatar

    Im running 5.4.14 now.


  • Super Users

    I'd contact UBNT support via the chat. That's a released Unifi version; the out-of-control Java process shouldn't be happening.


  • N
    Custom Avatar

    ya..it happen to be on prevous 5.4.x version than i upgrade to 5.4.11.

    But it still happening.

    Im hoping someone able to share some fix for this.


  • W
    Custom Avatar

    To be honest I also have had all sorts of odd Java and DB problems with the controller. Even a clean reinstall wasn't…  I threw in the towel and bought a cloudkey. My thoughts that with a  dedicated CPU with both the OS and Unifi code by UBNT things would run smoother and they are inexpensive.    Sure, I shouldn't have to, but at the end of the day it was a much cheaper solution vs my time.

    If you go this route, remember there are a few points to note about powering the cloudkey for it to be stable.

    I have also heard of a few corruption problems if it loses power, but only rumors online and with unknown f/w versions.  (be sure to keep a current conf backup on your PC, of course)

    -W


  • N
    Custom Avatar

    i have alot of APs more than 300 connected.

    Can cloudkey do it?


  • P
    Beta Testers

    , did you give java enough memory? Maybe all the time is being spent in garbage collection.


  • N
    Custom Avatar

    Its running at 16GB.

    I will check the memory usage the next time it happens.

    It happens yesterday but my colleague just rebooted the server.


Posts 9Views 2
Log in to reply

Looks like your connection to Ubiquiti Networks Community was lost, please wait while we try to reconnect.